Selecteer een pagina

 

OASE stedenbouw en landschap ontwerpt de patio’s, daktuinen en buitenruimte rondom het Universitair Centrum Psychiatrie(UCP). De tuinen zijn een integraal onderdeel van de nieuwebouw; zorgvuldig ontworpen door Atelier Pro en Vakwerk Architecten.

Het UMCG-terrein kent het karakter van een versteende stedelijke campus. De ontwikkeling van het UCP combineert gebouwd programma met een zichtbare groen-blauwe ontwikkeling. Een ontwikkeling die in de toekomst doorgezet kan worden langs de gehele oostzijde waarmee UMCG een gezonder en duurzamere buitenruimte kan krijgen.

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) is gelegen aan de oostzijde van het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) terrein.
De tuinen van het UCP worden heel erg groen. De bomen, vaste planten en vegetatie worden als een samenhangend geheel rondom en over het dak van de eerste verdieping getrokken. Het groen krijgt een natuurlijk karakter in contrast met het gebouw. Het natuurlijke karakter komt tot uitdrukking door grillige bomen van verschillende formaten, de diverse gemengde vaste planten en kruidenrijke lage vegetatie die worden toegepast. De beplanting verwijst naar de lokale vegetatie van Groningen en biedt een plek waar je seizoenen kunt beleven; ontspruiten, bloeien en verdorren, en biedt ruimte aan bijen, vlinders en vogels. Het dak krijgt een retentiedak zodat regenwater wordt opgevangen en optimaal wordt hergebruikt op de plek.

De setting van de beplanting versterkt het gevoel van welbevinden en verwijst met zijn parkachtige opzet naar de savanne, de oorspronkelijke habitat van de mens. Het laten beleven van geluiden, geuren, kleuren en (soms) proeven van de beplanting stimuleren de cognitieve functies van het brein. Door microreliëf zijn er enerzijds plekken gemaakt waar je jezelf kunt terugtrekken voor persoonlijke gesprekken en anderzijds ruimtes waar je bij elkaar kunt komen. Binnen de tuinen van het UCP zijn verschillende plekken te ontdekken met elk een eigen gebruik en uitstraling.

In de tuinen zijn de hekken en muren als onderdeel van het landschap vormgegeven waardoor er een gelaagde veiligheidszone ontstaat. Dit komt het vriendelijke karakter van de buitenruimte ten goede.

In opdracht van: Atelier PRO en Vakwerk architecten

Ontworpen door: Stephen Tas

Periode: 2019 tot heden