Wonen in voormalige Nijverheidsschool

 

In opdracht van maatschappelijk ontwikkelaar Steenvlinder ontwerpt OASE stedenbouw landschap de buitenruimte en de aanpassingen op het stedenbouwkundigplan voor de Toussaintkade50/51 in Leiden. De locatie van het voormalige ROC-gebouw aan de Toussaintkade is getransformeerd tot een intiem buurtje van circa 74 woningen, zowel appartementen als eengezinswoningen. Het project bestaat uit kluswoningen in het monumentale schoolgebouw en het daarnaast gelegen bestaande gebouw aan de Ter Haarkade. Een rand met geschakelde zelfbouwwoningen rond het buurtje af. Woningzoekenden krijgen hier de kans om hun woning helemaal naar eigen inzicht te realiseren. Binnen het project krijgen 25 statushouders de mogelijkheid om zelf te bouwen.

Locatie Het plangebied ligt te midden van een gevarieerd stedelijk gebied. De voormalige school zelf dateert uit de wederopbouwperiode en ligt aan de rand van wijken uit de jaren 30 en van recentere datum. Ten noorden van het plangebied ligt een strak ontworpen plein met daarop een beeldbepalende moskee. Het plangebied wordt omzoomd door volwassen bomen. De groene ligging wordt gezien als grote kwaliteit en zoveel mogelijk gehandhaafd.

Visie Wonen rondom een groen hof, een plek waar bewoners kunnen ontmoeten. Een bloemrijke ondergrond met een diversiteit aan bomen vormen de basis. Een groot deel van het regenwater wordt opgevangen in het groen. Het best grote aantal aan benodigde parkeerplaatsen is zo compact mogelijk vormgegeven met overloop aan de randen (grasbetonstenen in de bosrand). Auto’s fietsers en voetgangers gebruiken zoveel mogelijk hetzelfde wegdek. Hiermee hebben is het verharde oppervlak zo beperkt mogelijk gehouden. Het gebruikte materiaal sluit aan op de naastgelegen wijk. Een brede band rondom legt het buurtje als het ware op een presenteerblaadje binnen de groene kraag.

 • Projectnaam

  Nijverheid
 • Type project

  Inrichtingsplan, inbreidingslocatie
 • Programma

  75 woningen; waarvan 20 zelfbouwwoningen, 55 kluswoningen (25 woningen voor statushouders)
 • Locatie

  Toussaintkade 50/51, Leiden
 • Jaar

  2017 - 2022
 • Status

  Gerealiseerd
 • Opdrachtgever

  Maatschappelijk ontwikkelaar Steenvlinder
 • Ontwerpteam

  Eline Keus, Kay Schreuders
 • Samenwerking

  Technische uitwerking en bestek: Lans Advies