Ons idee
Als onderdeel van onze inzending voor de prijsvraag Woonwijk als Noviteit vertellen we graag via dit blog ons idee over de toekomst van de stad.
Coöperatie als basis
De coöperatie zien wij als bouwsteen van de woonwijk als noviteit. Uit onderzoek blijkt dat een duurzame groepsgrootte van 100-150 huishoudens, een groepsgrootte is die zorgt voor onderlinge verbondenheid, zekerheid en gezamenlijkheid. Zij kopen een kavel of een stukje bestaande stad welke zijn ontwikkelen en waar aan zij waarden toevoegen.
Een coöperatie bestaat uit een modulair woonconcept:
* wonen – kleine woonmodules die betaalbaar zijn (en zelf te realiseren), van lokale hergebruikte/herbruikbare materialen. Je kunt klein starten, uitgroeien tot een gezin en krimpen als de kinderen het huis uit gaan, hiermee ben je langer thuis in eigen huis, levensloopbestendig.
* Woonmodules worden circulair gebouwd en kunnen in onderdelen gedemonteerd worden, een deel van de modules kan flexibel aan- of afgekoppeld worden.
* Modulaire kan als transformatie in het bestaande woonblok
* Werken aan gesloten cirkels voor wat betreft voedsel, energie en water. Voedsel wordt grotendeels lokaal gekweekt, in eigen moestuin of bij de lokale boer. Afvalstromen worden grotendeels gebruikt als mest en compost.
* Om gelukkig en gezond te leven is groen een essentieel onderdeel. Groen is niet alleen kijk-groen, maar ook doe-groen. Door klimaatverandering is Zuid-Limburg bij uitstek geschikt voor zacht fruit zoals abrikozen, perziken en druiven.
Openbare ruimte wordt collectieve ruimte:
* De woningen en tuinen zijn eigendom van de coöperatie en de openbare ruimte blijft eigendom van de gemeente/gemeenschap, maar de coöperatie bepaalt de indeling en de uitstraling. Inrichting van deze collectieve ruimte is dus divers van uitstraling maar dient afgestemd te zijn op het algemeen belang zoals toegankelijkheid voor nood- en hulpdiensten, groen en verblijfruimte.
* de ruimte tussen de verschillende coöperaties. De wegen en paden zijn ingericht voor wandelen en fietsen. Dat geeft kans voor ontmoeten en maakt het mogelijk eenvoudige materialen te gebruiken die flexibel aanpasbaar zijn. De relaties tussen de mensen bepalen waar de paden ontstaan.
* Doordat de coöperaties gericht zijn op een lokaal netwerk van diensten en spullen, is het web van wegen ook gericht op lokale beweging en niet ingericht op bovenlokale bewegingen of doorstroommodellen. Voor bovenlokale bewegingen wordt beroep gedaan op deelauto’s en OV. Hiervoor worden knooppunten ontwikkeld.