Binnenkomen bij Anthura

Bedrijfscampus Anthura

Van een stapsgewijs ontwikkeld kassenterrein naar een campusachtige groene ruimtelijkheid voor het innovatief kennis- en veredelingscentrum Anthura. Gelegen aan beide zijde van de Anthuriumweg: heldere polderstructuur met openbare weg, waterstructuur en aan weerszijde een diverse rand van tuinen, woningen, kantoren en parkeren met daarachter een decor van kassen.

De vernieuwing van het kantoorgebouw is de aanleiding om in de in staps gewijs ontwikkelde voorruimte van Anthura helderheid te creëren. De zone tussen de kassen aan beide zijde van de weg wordt als eenheid vormgegeven tot een efficiënt functionerende buitenruimte die bijdraagt aan de kwalitatieve uitstraling van het bedrijf. We hebben het gevoel gecreëerd dat men rijdend op de Anthuriumweg dwars door de Anthura campus heen gaat.

De visie is dat de kantoren en woningen los komen te liggen voor een duidelijke kassenrand en dat de functionele ruimte zoals parkeren zo compact mogelijk wordt vormgegeven waardoor er maximale ruimte ontstaat voor groene ruimte. In dit laag gelegen kleigebied ontstaat in het groen de ruimte om het surplus van regenwater te bufferen. Het parkeren ligt als een verhoogd dienblad in de groene tuin en heeft met zijn brede bolle randen een heel eigen signatuur gekregen. Door boomkratten onder parkeerplaatsen ontstaat er een goede groeiconditie voor bomen in combinatie met geparkeerde (elektrische) auto’s. Deze grote bomen voorzien de verhardde ruimte van schaduw.

Achter het parkeren en het kantoor is een zone met een patio, terras en een showtuin met orchideeën. De Orchideeëntuin is glooiend uitgevoerd en voorzien van diverse grondsoorten die passen bij de groeiomstandigheden van diverse Orchideesoorten. Voor het kantoor en parkeren langs ligt een representatieve voortuin. Het geheel is orthogonaal georganiseerd passend in het polderpatroon alleen de bomen ontspringen het grid.

Paden die de diverse laboratoria en kweekruimtes met elkaar verbinden komen als smalle paden door het groen te liggen. Voor de paden en het terras is de oude bestrating van de entreezone gebruikt. Mooie gebakken klinkers aangevuld met een gele steen.

  • Projectnaam

    Anthura
  • Type project

    Landschapsontwerp
  • Programma

    7500 m2
  • Locatie

    Anthuriumweg, Bleiswijk
  • Jaar

    2021-2023
  • Status

    Gerealiseerd
  • Opdrachtgever

    Anthura BV
  • Ontwerpteam

    Stephen Tas
  • Samenwerking

    Architect: Hans Kalkhoven, Atelier PRO Foto's: Femke van den Heuvel