Selecteer een pagina

Spelen op een heuvel

De locatie van de M(ulti)F(unctionele)A(ccomodatie) ligt in een tuinstedelijke omgeving met monumentale bomen langs singels. De gemêleerde bebouwing volgt vooral het orthogonale patroon van de naoorlogse “stempelwijk”. Het naastgelegen woongebouw aan het Wilsonplein met zijn eigenwijze hoekverdraaiing vormt hierop een uitzondering. Het meanderende Z-vormige, door atelier PRO ontworpen gebouw, voegt zich zorgvuldig in de omgeving, pakt verschillende richtingen op en bakent daarmee verschillende sferen af.

 

Door de mooie volgroeide platanen langs de waterkant heeft het schoolplein een groene sfeer. Door middel van een brug is het plein toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Aan het begin ligt de fietsenstalling. Een vloer van kriskras door elkaar gelegde icoontegels geeft een aanleiding tot spelen. Het hek langs de singel zorgt er voor dat kinderen niet bij het water kunnen komen. Daarnaast is het hek ook onderdeel van de voetbalkooi.

 

Het plein is onderverdeeld in het schoolplein en het plein voor de peuters. Tussen beide pleinen vormt een brede, zigzaggende haag de scheiding. Deze haag biedt – naast luwte voor de kleinste kinderen – een groen element op het plein.

 

Centraal op het schoolplein staat een speeltoestel van hout op een heuvel. De combinatie van toestel en heuvel zorgt voor een nieuwe dynamiek op het plein.

In opdracht van: atelier PRO, Woonpartners Midden Holland in opdracht van gemeente Gouda

Projectstatus: opgeleverd

Periode: 2009

foto’s: Joeri van Beek, Petra Appelhof, Allard de Goeij