In opdracht van maatschappelijk gedreven ontwikkelaar Steenvlinder heeft OASE een ontwikkelingsvisie gemaakt voor het klooster Pannersheide in Kerkrade. Een prachtig monument dat al jaren leeg staat.

Steenvlinder gelooft dat trotse bewoners de sleutel zijn tot stralende buurten en een gezonde gemeente. Hun droom is om oude gebouwen samen met bewoners een nieuwe toekomst geven.

Zo ook voor het klooster. Het klooster wordt onderverdeeld in units die stuk voor stuk kluswoningen worden voor mensen met een kleine beurs. Op de begane grond komen grondgebonden woningen daarboven appartementen. Een gedeelde tuin beidt voor iedereen ruimte om buiten te zijn.

Kloostertuin

Een kloostertuin is vaak opgebouwd uit verschillende tuinen. We zien vijf belangrijke onderdelen van de kloostertuin terug: hortus contemplationis, oftewel een tuin der beschouwing; de nutstuinen; het kloosterpark; de begraafplaats; het kloosterlandschap. Dit plan vindt zijn inspiratie in de eerste 4 tuinen.

Vanwege de monumentenstatus kunnen we geen balkons aan de appartementen maken. Dat ‘gemis’ wordt echter dubbel en dwars gecompenseerd door de prachtige kloostertuin die bij het complex hoort.

Tuin der beschouwing Kenmerkend voor deze aan de zuidzijde gelegen tuin is dat van oorsprong het klooster er rondom werd georganiseerd. De kloostergang begrensde de tuin. In deze tuin vormt een private strook die aansluit op de woningen op de beganegrond als het ware een kloostergang.

De tuin is een mandelige semi-openbare buitenruimte. Een plek voor ontmoeting, ontspanning, beweging en ook voor licht, veiligheid, overzicht, koelte, schaduw en vruchtbare grond. Voor de nieuwe broeders en zusters én voor de buurt. 

Alle bewoners zijn via de VvE voor 1/24 eigenaar van de tuin. Ze richten deze tuin dus ook met elkaar in – met onze hulp tijdens het ontwikkelproces – en onderhouden hem samen. Daarmee is de tuin des te meer een plek van verbinding.

Steenvinder realiseert een collectieve berging voor fietsen en gezamenlijke tuingereedschappen.

De nutstuinen De nutstuinen voorzien in het levensonderhoud van het klooster. Ze ontbreken dus vrijwel bij geen enkel klooster en liggen vaak binnen de ommuring. De nutstuinen zijn onder te verdelen in verschillende typen tuinen, zoals bijvoorbeeld de (medicinale) kruidentuin, groentetuin of boomgaard.

Een boomgaard om te parkeren Aan de noordzijde tussen bestaande woningen en het klooster denken we aan een boomgaard. Een plek waar fruitbomen groeien en bloeien.

In deze boomgaard is ruimte om te parkeren voor de nieuwe bewoners. Parkeren tussen de bomen op halfverharding, zodat de parkeerplaats niet prominent aanwezig is.

Uit oogpunt van duurzaamheid, betaalbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en verbinding gaan we uit van deelmobiliteit. Met 26 parkeerplaatsen is er ruimte voor 1 eigen auto per huishouden en 2 deelauto’s die de tweede auto vervangt.

De ontsluiting van de parkeerplaats  is nog op verschillende manieren mogelijk en zal met de gemeente en de omgeving worden bepaald.

Het kloosterpark De plek waar vroeger de landerijen begonnen die bij het klooster hoorde. Hier kan gewandeld worden en de natuur beleefd. Het kloosterpark sluit aan op de wens vanuit de omgeving om een park te maken voor algemeen gebruik. Wandelen, spelen, tijd voor reflectie en ontmoeten.

De boomgaard en de tuin der beschouwing liggen in het kloosterpark. Ook de bestaande begraafplaats vindt hier een plek. In haar huidige vorm of als bijvoorbeeld een plek voor reflectie.

Bomen, gras en hagen vormen de basis van de inrichting.