Selecteer een pagina

2 binnentuinen en een dakterras

Een groene binnentuin biedt rust in de hectiek van het gemeentehuis Overbetuwe. Twee patio’s en een dakterras vormen het hart van het gebouw. De binnentuinen zijn als het ware uit de kern van het volume gesneden. De wanden zijn bekleed met groen, waardoor er vanuit het gebouw altijd zicht is op het groen. Het dakterras is een mooie, zonnige plek.

 

Lange banen met houten vlonders maken dat de buitenruimtes geschikt zijn voor de gemeenteambtenaren om er de lunchpauze door te brengen. De houten vlonders transformeren op verschillende plekken geleidelijk tot banken en boombakken. In de boombakken groeien historische fruitboomsoorten als verwijzing naar de boomgaarden in de gemeente. Het strepenpatroon van de vlonders is gebaseerd op de maten van de ramen rondom en de daklichten in het dakterras.

 

Vanaf het dakterras is er zicht op de onderliggende groene patio’s die op de begane grond gelegen zijn. De grootste patio is een terras waar zowel bezoekers als ambtenaren kunnen verblijven. Dezelfde banen als op het dakterras lopen verspringend weg in de border, waardoor de zitgelegenheden en het groen dicht bij elkaar komen te liggen. Het groen is opgebouwd in verschillende hoogtes, bladvormen en bloeiwijzen.

 

De kleinste van de twee patio’s is een ‘kijkdoosje’, ingericht met houten stammetjes, varens en hogere toverhazelaars. Hier zal het in het verloop van de jaren telkens een ander beeld ontstaan. De stammen zullen langzaam vergaan terwijl de varens en mossen kunnen groeien.

 

In opdracht van: atelier PRO, gemeente Overbetuwe

Ontworpen door: Eline Keus

Projectstatus: in uitvoering

Periode: 2010-2012