Selecteer een pagina

Wonen in een overstromingswijk

Aan de oostkant van de Engelse stad Norwich ligt een voormalig industriegebied dat al 20 jaar braak ligt. Dit 20 hectare grote projectgebied, Deal Ground, wordt herontwikkeld tot een woonwijk met circa 700 eengezinswoningen, appartementen en een klein winkelcentrum. Twee nieuwe bruggen over de rivieren de Yare en de Wensum zullen het gebied ontsluiten. Het plangebied, aan twee zijde begrenst door rivieren de Yare en de Wensum, is een uiterwaard.

 

Een deel van het plangebied kan soms onder water komen te staan; op sommige plekken zelfs met een kans van een keer in de twintig jaar. In plaats van het water te weren wordt  het juist gebruikt om het gebied ecologisch aantrekkelijk te houden en een identiteit te geven aan de woonwijk. Door in sommige delen de bodem te verlagen, krijgt het water zelfs meer ruimte. Het bestaande ecosysteem – het drasland oftewel de ‘marsh’ –  blijft zo behouden en wordt zelfs versterkt.

 

De woningen komen op de hogere delen te liggen. Wel kan het opkomende water tot dicht bij de woningen waargenomen worden. Hierdoor ontstaat een woongebied met een typisch rivierenland identiteit.

 

Door de rol van het water is het ontwerp zeer precies vormgegeven. Specialisten onderzochten voor diverse scenario’s de precieze waterniveaus, stromingsrichtingen en –snelheden. Uitgangspunt is dat bewoners te allen tijde veilig hun huizen kunnen bereiken. Zo sluiten bijna alle woningen met hun voordeuren aan op hoger gelegen routes en kijken ze vanuit de andere zijde uit over de centraal gelegen groen-blauwe corridor.

 

Naast ecologische oplossingen biedt Deal Ground ook duurzame oplossingen. De auto blijft door een aantal slimme parkeeroplossingen zoveel mogelijk buiten beeld. Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer worden gestimuleerd.

 

Het bijzondere aan dit project is dat het probleem van het water gezien is als een kans. Daarmee is een bijzonder, met de locatie verbonden plan ontstaan.

 

In opdracht van: atelier PRO, Gable Development

Ontworpen door: Martijn de Visser, Eline Keus

Projectstatus: in ontwerp

Periode: 2007-2010