Centrumkwaliteit voor De Kraanvogel

Dynamisch transformeren

Aan de noordzijde van het station in Wijchen op een steenworp afstand van het centrum is de gemeente voornemens om het verouderde bedrijventerrein De Kraanvogel om te transformeren tot een dynamisch woongebied. OASE heeft voor deze transformatie de ontwikkelstrategie geschreven.

Het gaat om een gefaseerde ontwikkeling. Het bedrijfsterrein bestaat uit een schaakveld van losse kleine en grotere eigenaren. Het ene plot is direct voor ontwikkeling beschikbaar het andere kan eigenlijk nog jaren mee. Net als in het bestaande stadscentrum zal deze buurt door de jaren heen transformeren. De ontwikkelstrategie geeft aan binnen welke richtlijnen we deze transformatie kunnen sturen en welke aanpassingen we nu al moeten doen om straks een levendige goed functionerende wijk te hebben.

-In de toekomst is Kraanvogel een aantrekkelijke, levendige buurt pal naast het centrum van Wijchen. Er leven jongeren, starters en kennis-werkers in compacte studio’s en rijwoningen. Senioren wonen in levensloopbestendige appartementen en voor (samengestelde) gezinnen zijn er grotere stadswoningen. De straten zijn klimaatbestendig en groen, auto’s zijn er weinig te zien. Mensen fietsen en wandelen richting het station, ouderen rusten er even uit onder de bomen terwijl ze hun kleinkinderen zien spelen op straat. Steeds zijn er onverwachte ontmoetingen.

In de plint van de gebouwen is ruimte voor bestaande en nieuwe bedrijven. In de oude boerderij zit een restaurant met een eigen brouwerij.-

OASE heeft het centrum van Wijchen als inspiratie genomen middels het principe van het centrumblok. Hieruit volgen richtlijnen voor dichtheid, schaal, typologie, mengen van functies als wonen, zorg, winkels en werkplekken. De gevel vormt de grens tussen openbaar-privaat met oog voor het zachte stad principe: goede relatie binnen-buiten, posities van deuren en ramen, bruikbare openbare ruimte met een netwerk van paden, straten en lanen die verbonden zijn met lange lijnen uit de stad.

Binnen het netwerk van paden zijn bouwkavels die tot ca. 60 % bebouwd mogen worden, 40% is tuin op maaiveld. Door slimme stapeling is de tuinruimte te vergroten.

 • Projectnaam

  Kraanvogelstraat Wijchen
 • Type project

  Ontwikkelstrategie, stedenbouwkundige studie
 • Programma

  140 woningen in fase 1 en 2
 • Locatie

  Kraanvogelstraat, Wijchen
 • Jaar

  2021-2022
 • Status

  Studie afgerond
 • Opdrachtgever

  Gemeente Wijchen
 • Ontwerpteam

  Eline Keus & Stephen Tas
 • Samenwerking

  Pouderoyen Tonnaer, StadsKwadraat