Selecteer een pagina
Voorlopig Ontwerp Universitair Centrum Psychiatrie Groningen

Voorlopig Ontwerp Universitair Centrum Psychiatrie Groningen

 

OASE stedenbouw en landschap ontwerpt de patio’s, daktuinen en buitenruimte rondom het Universitair Centrum Psychiatrie(UCP). De tuinen zijn een integraal onderdeel van de nieuwebouw; zorgvuldig ontworpen door Atelier Pro en Vakwerkarchitecten.

De vernieuwingsoperatie van het UCP biedt ruimte aan mensen met een psychiatrische aandoening de beste psychiatrische diagnostiek en behandeling. Een lichte en groene omgeving waar patiënt en zorgverlener centraal staan in een zo veilig mogelijke omgeving die open staat in de maatschappij; kortom ‘Healing Environment’. De tuinen dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Het nieuwe UCP is gelegen aan de oostzijde van het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG). De oostzijde heeft een losser karakter met meer groen richting het water en tuinen. In onze visie ontwikkeld deze oostzijde in een sequentie van tuinen met losse gebouwen in een ruime groene jas. Het UCP is dubbelgrondgebruik met een groen-blauw karakter: de ontwikkeling combineert gebouwd programma met robuust groen en ruimte voor wateropvang. Een ontwikkeling die in de toekomst doorgezet kan worden langs de gehele oostzijde waarmee UMCG een gezonder en duurzamere buitenruimte kan krijgen.

Duurzaam

De tuinen van het UCP worden super groen. De bomen, vaste planten en vegetatie worden als een samenhangend geheel rondom en over het dak van de eerste verdieping getrokken. Het groen krijgt een natuurlijk karakter in contrast met het gebouw. Het natuurlijke karakter komt tot uitdrukking door grillige bomen van verschillende formaten, de lossige vaste planten en kruidenrijke lage vegetatie. De beplanting verwijst naar de lokale vegetatie van Groningen en biedt een plek waar je seizoenen kunt beleven; ontspruiten, bloeien en verdorren, en biedt ruimte aan bijen, vlinders en vogels. Het gebouw krijgt een retentiedak zodat regenwater wordt opgevangen en optimaal wordt hergebruikt op de plek.

Healing Environment

De setting van de beplanting versterkt het gevoel van welbevinden en verwijst met zijn parkachtige opzet naar de savanne, het oorspronkelijk habitat van de mens. Het laten beleven van geluiden, geuren, kleuren en (soms) proeven van de beplanting stimuleren de cognitieve functies van het brein. Door microreliëf zijn er enerzijds plekken gemaakt waar je jezelf kunt terugtrekken voor persoonlijke gesprekken en anderzijds ruimtes waar je bij elkaar kunt komen. Binnen de tuinen van het UCP zijn verschillende plekken te ontdekken met elk een eigen gebruik en uitstraling.

Veiligheid

In de tuinen zijn de hekken en muren als onderdeel van het landschap vormgegeven waardoor er een gelaagde veiligheidszone ontstaat. Door deze gelaagde opzet is het mogelijk hekwerken lager te maken dan gebruikelijk worden toegepast en meer op te kunnen nemen in het landschap. Dit komt het vriendelijke karakter van de buitenruimte ten goede.

 

In opdracht van: Atelier PRO en Vakwerk architecten

Ontworpen door: Stephen Tas

Periode: 2019 tot heden

Groene longen regio kantoren Enexis

Groene longen regio kantoren Enexis

Groene longen in het hart van de regio kantoren Enexis zorgen voor frisse lucht en een aangenaam werkmilieu

 

In opdracht van: atelier PRO

Ontworpen door: Eline Keus

Projectstatus: opgeleverd

Periode: 2013

Publicaties: 1008_2013_de Architect_september 2013_p46,54_

 

Gemeentehuis Overbetuwe

Gemeentehuis Overbetuwe

2 binnentuinen en een dakterras

Een groene binnentuin biedt rust in de hectiek van het gemeentehuis Overbetuwe. Twee patio’s en een dakterras vormen het hart van het gebouw. De binnentuinen zijn als het ware uit de kern van het volume gesneden. De wanden zijn bekleed met groen, waardoor er vanuit het gebouw altijd zicht is op het groen. Het dakterras is een mooie, zonnige plek.

 

Lange banen met houten vlonders maken dat de buitenruimtes geschikt zijn voor de gemeenteambtenaren om er de lunchpauze door te brengen. De houten vlonders transformeren op verschillende plekken geleidelijk tot banken en boombakken. In de boombakken groeien historische fruitboomsoorten als verwijzing naar de boomgaarden in de gemeente. Het strepenpatroon van de vlonders is gebaseerd op de maten van de ramen rondom en de daklichten in het dakterras.

 

Vanaf het dakterras is er zicht op de onderliggende groene patio’s die op de begane grond gelegen zijn. De grootste patio is een terras waar zowel bezoekers als ambtenaren kunnen verblijven. Dezelfde banen als op het dakterras lopen verspringend weg in de border, waardoor de zitgelegenheden en het groen dicht bij elkaar komen te liggen. Het groen is opgebouwd in verschillende hoogtes, bladvormen en bloeiwijzen.

 

De kleinste van de twee patio’s is een ‘kijkdoosje’, ingericht met houten stammetjes, varens en hogere toverhazelaars. Hier zal het in het verloop van de jaren telkens een ander beeld ontstaan. De stammen zullen langzaam vergaan terwijl de varens en mossen kunnen groeien.

 

In opdracht van: atelier PRO, gemeente Overbetuwe

Ontworpen door: Eline Keus

Projectstatus: in uitvoering

Periode: 2010-2012