Lars van Nimwegen Stagiair Stedenbouw

Lars van Nimwegen Stagiair Stedenbouw

Welkom Lars als stagiaire bij OASE stedenbouw en Landschap. Lars studeert stedenbouw aan de Breda University of Applied Sciences. Hij werkt mee aan zowel stedenbouwkundige als landschapsontwerpen. Projecten in Zaanstad, Wijchen, en Zwitserland. Er is genoeg te doen.

Kay Schreuders assistent ontwerper OASE

Kay Schreuders assistent ontwerper OASE

Het is zover! OASE is aan het uitbreiden. Sinds september werkt Kay bij ons als assistent ontwerper. Kay heeft eerder stage bij ons gelopen en dat beviel zo goed dat we nu samen verder gaan. Leuk dat je onderdeel uitmaakt van ons bureau Kay.

Oplevering entree Anthura BV

Oplevering entree Anthura BV

Op vrijdag 22 april 2022 opende Anthura BV haar vernieuwde kantoor en de door OASE ontworpen eerste stap naar de orchideeën campus. Stephen Tas heeft het afgelopen jaar mogen werken aan dit pareltje. vanuit een opeenstapeling van opstallen, losse plukken groen en heel veel parkeren ligt er nu een entree gebied met allure. Er is ruimte gemaakt voor groen. Het kantoor staat met zijn voeten in het gras. Er is ruimte voor tuinen, voor verblijven en een heldere routing naar de entree.

Het Parkeren is zo compact mogelijk vormgegeven als een iconisch element in het groen. Een witte brede bies rondom laat het parkeren landen in de tuin.

Lange stroken met tuinen verbinden de campus tot een eenheid. In deze stroken is gespeeld met hoogtes, type ondergrond en de daarbij behorende orchideeën.

In de tuin is een overmaat ontworpen aan water opslag capaciteit.

De vrienden van de Tuun

De vrienden van de Tuun

OASE Stedenbouw landschap 3de in Tender Marserf Texel

Marserf

Buurtskap de Tuunen speelt in op veranderende verwachtingen in de leefomgeving, met een groeiende vraag naar saamhorigheid waarbij er niet alleen samen gewoond wordt, maar ook samen geleefd.

De bewoners geven bij de gerealiseerde woningen zelf vorm aan hun buurt door het beheren van de buitenruimte en andere voorzieningen.

Met de betrokken groep enthousiaste Texelaars die graag in dit Buurtskap wil wonen hebben we in verschillende bijeenkomsten gesproken over gezamenlijke energievoorziening, de gezamenlijke ruimtes, de situering van de woningen, het parkeren, de groene kraag rondom het erf en het materiaal van de woningen.

Het Marserf is een écht Texels erf. Tot stand gekomen met echte texelaars. Inzichten van deze eilanders hebben invloed gehad op de keuzes die we gemaakt hebben. Het erf is hierdoor niet zómaar een verzameling gebouwen. Er is al vóór de bouw een gemeenschapsgevoel gecreëerd onder de potentiële toekomstige bewoners. Een duidelijk antwoord op de vraag vanuit de gemeente Texel om een bijdrage te leveren aan de gemeenschapszin en sociale duurzaamheid van Den Burg!

Architect; Maathuis

Stedenbouw landschap; OASE stedenbouw landschap

Ontwikkelcombinatie; Visie-R vastgoedontwikkeling, Maatschappelijk ontwikkelaar Steenvlinder

Energie concept; Gertjan de Joode

in samenwerking met bewoners van Texel

Birckhoeve 15/17

Birckhoeve 15/17

Verantwoord leven tussen stad en land

Boerderijcomplex Birkhoven 15/17 word een overgangsgebied tussen de stedelijke en landelijke omgeving. Een scharnierpunt tussen stad en land. Een blijvend agro-ecologische bestemming, zodat de openheid en het groen gegarandeerd is.

Niet (zoals nu) rommelig, naar binnen gekeerd en verouderd. Wel in harmonie met de omliggende wijken en de groene uitloopgebieden. Inclusief kleinschalige economische functies die passen bij een volledig biologische stadsboerderij. Er is ruimte voor zeven huishoudens die liefst werk en wonen combineren. De initiatiefnemers hebben een goed voorbeeld van toekomstbestendig wonen voor ogen, met een kleine ecologische footprint en sociale cohesie die positief uitstraalt naar de omgeving.

Het erf vormt het hart van deze kleine gemeenschap. De voordeuren sluiten hierop aan. Altijd met een kleine private zone aansluitend op het gedeelde erf. Het erf is tevens de overgang naar het paarden gedeelte. Hier ontstaat een paddock waar paarden in hun natuurlijke habitat kunnen leven.

De bewoners hebben een gedeelde passie. Dieren, buitenleven en paarden. In de stallen is de mogelijkheid om een eigen paard te stallen.

Opdrachtgever; Marnix Norder, eigenaar van de Birckhoeve 15/17

Klooster Pannesheide Kerkrade

Klooster Pannesheide Kerkrade

In opdracht van maatschappelijk gedreven ontwikkelaar Steenvlinder heeft OASE een ontwikkelingsvisie gemaakt voor het klooster Pannersheide in Kerkrade. Een prachtig monument dat al jaren leeg staat.

Steenvlinder gelooft dat trotse bewoners de sleutel zijn tot stralende buurten en een gezonde gemeente. Hun droom is om oude gebouwen samen met bewoners een nieuwe toekomst geven.

Zo ook voor het klooster. Het klooster wordt onderverdeeld in units die stuk voor stuk kluswoningen worden voor mensen met een kleine beurs. Op de begane grond komen grondgebonden woningen daarboven appartementen. Een gedeelde tuin beidt voor iedereen ruimte om buiten te zijn.

Kloostertuin

Een kloostertuin is vaak opgebouwd uit verschillende tuinen. We zien vijf belangrijke onderdelen van de kloostertuin terug: hortus contemplationis, oftewel een tuin der beschouwing; de nutstuinen; het kloosterpark; de begraafplaats; het kloosterlandschap. Dit plan vindt zijn inspiratie in de eerste 4 tuinen.

Vanwege de monumentenstatus kunnen we geen balkons aan de appartementen maken. Dat ‘gemis’ wordt echter dubbel en dwars gecompenseerd door de prachtige kloostertuin die bij het complex hoort.

Tuin der beschouwing Kenmerkend voor deze aan de zuidzijde gelegen tuin is dat van oorsprong het klooster er rondom werd georganiseerd. De kloostergang begrensde de tuin. In deze tuin vormt een private strook die aansluit op de woningen op de beganegrond als het ware een kloostergang.

De tuin is een mandelige semi-openbare buitenruimte. Een plek voor ontmoeting, ontspanning, beweging en ook voor licht, veiligheid, overzicht, koelte, schaduw en vruchtbare grond. Voor de nieuwe broeders en zusters én voor de buurt. 

Alle bewoners zijn via de VvE voor 1/24 eigenaar van de tuin. Ze richten deze tuin dus ook met elkaar in – met onze hulp tijdens het ontwikkelproces – en onderhouden hem samen. Daarmee is de tuin des te meer een plek van verbinding.

Steenvinder realiseert een collectieve berging voor fietsen en gezamenlijke tuingereedschappen.

De nutstuinen De nutstuinen voorzien in het levensonderhoud van het klooster. Ze ontbreken dus vrijwel bij geen enkel klooster en liggen vaak binnen de ommuring. De nutstuinen zijn onder te verdelen in verschillende typen tuinen, zoals bijvoorbeeld de (medicinale) kruidentuin, groentetuin of boomgaard.

Een boomgaard om te parkeren Aan de noordzijde tussen bestaande woningen en het klooster denken we aan een boomgaard. Een plek waar fruitbomen groeien en bloeien.

In deze boomgaard is ruimte om te parkeren voor de nieuwe bewoners. Parkeren tussen de bomen op halfverharding, zodat de parkeerplaats niet prominent aanwezig is.

Uit oogpunt van duurzaamheid, betaalbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en verbinding gaan we uit van deelmobiliteit. Met 26 parkeerplaatsen is er ruimte voor 1 eigen auto per huishouden en 2 deelauto’s die de tweede auto vervangt.

De ontsluiting van de parkeerplaats  is nog op verschillende manieren mogelijk en zal met de gemeente en de omgeving worden bepaald.

Het kloosterpark De plek waar vroeger de landerijen begonnen die bij het klooster hoorde. Hier kan gewandeld worden en de natuur beleefd. Het kloosterpark sluit aan op de wens vanuit de omgeving om een park te maken voor algemeen gebruik. Wandelen, spelen, tijd voor reflectie en ontmoeten.

De boomgaard en de tuin der beschouwing liggen in het kloosterpark. Ook de bestaande begraafplaats vindt hier een plek. In haar huidige vorm of als bijvoorbeeld een plek voor reflectie.

Bomen, gras en hagen vormen de basis van de inrichting.